fbpx

Вани: Колко дълго ще ви издържат?

акрилни вани Opal | baccabg.com

Вани: Колко дълго ще ви издържат?

by adminbacca |януари 4, 2024 | Blogs

Банята е една от най-използваните стаи в дома, затова трябва да бъде място, където обичате да прекарвате време в подготовка сутрин или в почивка след дълъг ден. Материалът на ваната, който изберете, както и колко добре се грижите за нея, ще повлияят колко дълго ще издържи. Различните материали обаче могат да доведат до по-бързо износване на ваната.

Каква е продължителността на живота на една вана?

Ваните обикновено издържат 10-30 години, в зависимост от използвания материал. Модерните, евтини вани от акрил и фибростъкло ще оцелеят 10-15 години. Въпреки че една чугунена вана с порцеланово емайлиране ще оцелее много по-дълго, тя ще трябва да се ремонтира на всеки 5-15 години.

акрилни вани Anette | baccabg.com

Колко дълго ще издържи една акрилна вана?

Акрилните вани са малко по-скъпи от ваните от фибростъкло, но издържат по-дълго. Изработени са от слоеве прозрачна пластмаса, подсилена с фибростъкло. Акрилът има много по-широка гама от налични цветове от ваните с порцеланово покритие и фибростъкло. Акрилните вани се предлагат в много по-широк спектър от цветове.

Акрилната повърхност е по-топла от порцелана и задържа топлината по-добре от фибростъкло. Акрилните вани са леки, като фибростъкло, но са по-здрави и е по-малко вероятно да се изкривят, оцветят или повредят от пукнатини. Въпреки това, тъй като акрилът лесно се надрасква, винаги почиствайте с нежна гъба или микрофибърна кърпа.

Средната продължителност на живота на една акрилна вана е приблизително 10-15 години. Когато се комбинира с друг здрав основен материал, като например високотехнологичен полимер, акрилната вана може да бъде достъпна и дълготрайна опция.

Порцеланово-емайлирани стоманени вани: колко дълго издържат?

Порцелановите вани обикновено се наричат стоманени с порцеланово покритие или чугунени вани с порцеланово покритие.

В зависимост от марката и стила стоманените вани с порцеланов емайл може да са по-евтини от акрилните вани, но са значително по-тежки. Порцеланово емайлираните стоманени вани са изработени от здрав материал, който не се огъва като фибростъкло или акрил.

Ако случайно изпуснете тежък предмет върху порцелановото покритие, той може да се надраска. След това ваната ще трябва да бъде боядисана, защото откритият метал може да ръждясва. Стоманените вани с порцеланово покритие, от друга страна, е по-малко вероятно да бъдат надраскани или оцветени.

С подходяща грижа можете да очаквате вашата порцеланово-емайлирана стоманена вана да издържи най-малко 20 години. Корпусът за вана също може да удължи живота на вашата порцеланово емайлирана стоманена вана с още 10-15 години. Обшивката за вана е формована акрилна или PVC пластмаса, която пасва на повърхността на вашата вана.

Колко дълго ще издържи вана от фибростъкло?

Много хора предпочитат фибростъкло, защото е евтино и леко. Тази вана е по-тънка от повечето други вани, но поради своята тънкост, материалът е склонен към огъване, счупване и повреда.

Ваната от фибростъкло има 10-годишен живот. Епоксидът се използва за довършване на вани от фибростъкло. Това покритие лесно се надрасква, което увеличава износването. Надрасканата повърхност е по-трудна за почистване и по-малко хигиенична.

Колко издържат каменните вани?

Ваната от мрамор, гранит или травертин е класически и красив избор за хора, които се наслаждават на драмата и външния вид на истинския камък. Те обаче са много тежки и не задържат топлината на водата ефективно. Ваните от естествен камък са идеални за бани на първия етаж.

Скъпите разходи за каменни вани се смекчават от тяхната издръжливост. Каменната вана може да се използва дълго време.

Колко дълго ще издържат чугунените вани с порцеланов емайл?

Ако предпочитате външния вид и усещането на порцелановите вани пред акрилните и искате дълготрайна издръжливост, чугунените вани с порцеланово покритие са добър избор. Въпреки че се произвеждат по същия начин като порцеланово емайлираната стомана, използваният материал на сърцевината е значително по-здрав и по-тежък. Освен това чугунените вани задържат топлината по-добре от стоманените. Те са идеални за продължително, горещо накисване.

Поради по-голямото тегло на чугуна спрямо стоманата, може да се наложи да инсталирате повече подови опори: имайте това предвид, тъй като може да увеличи разходите за инсталиране.

Един недостатък на порцелана пред акрила е, че има по-малко цветово разнообразие. Ако значително тегло бъде изпуснато върху порцелана, повърхността може да бъде напукана или повредена, както при стоманените вани. Ако повърхността на вашата порцеланова вана е повредена, ще трябва да я глазирате отново, за да предпазите металната сърцевина от ръжда.

Кога е време да смените вашата вана?

Ето 4 признака, че може да се наложи да смените ваната си:

Течове и пукнатини – Ако ваната се напука, тя може да стане неизползваема и може би опасна. Въпреки това, ако сте решени да поправите напуканата или протекла вана, преди да закупите нова, течаща вана може да е трудна за ремонт. Не трябва да пренебрегвате дори незначителен теч, защото течовете се влошават с времето. Почистването на петна може да спаси зацапаните вани, но ако повърхността е повредена, ваната става пореста и мръсотията се отстранява трудно. Тези петна са грозни, но показват, че вече не можете да поддържате адекватни хигиенни стандарти във ваната.

Мухъл и плесен – Мухълът и плесента обикновено са очевидни, но микробите могат да се скрият и във вашия уплътнител, в крана или в стената на банята. Мухълът и плесента в банята са не само грозни, но и опасни за нашето здраве.

Резюме

Една вана може да издържи от 5 до 30 години, в зависимост от използвания материал, как е поставена и колко добре се поддържа. Леките материали, като акрил или фибростъкло, са по-евтини и по-малко издръжливи от по-тежките, по-скъпи метални и каменни аналози, но всеки има предимства и ограничения. Добрата поддръжка може да удължи живота на вашата вана с години.

Share this post:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.