fbpx

Cart

Осветление за баня: комфорт и безопасност

Лед осветление за баня

Осветление за баня: комфорт и безопасност

by adminbacca |October 19, 2021 | Blogs

Осветлението за баня трябва да отговаря на три основни изисквания: функционално, безопасно и практично. Поради високата влажност и постоянен конденз по повърхността на осветителните тела се налагат редица специфични изисквания към осветителните системи в баните. Тази статия ще обхване най -важните въпроси, които трябва да имате предвид при създаването на осветителна система за баня.

Тип осветление

Препоръчителното ниво на осветеност в баните е от 50 Lx, в действителност е доста малко, особено ако стените и подът в стаята са тъмни, поради което за малките стаи трябва да се стремите към индикатор от 100-150 Lx. Подробна методология за изчисляване на мощността на осветителната система е описана в тази статия. Най-често в баните се използват вградени и повърхностно монтирани лампи, както и LED ленти. Това е най -практичният и традиционен вариант, тъй като обикновено поради относително малкия размер на баните различните полилеи и висулки изглеждат неуместни и пречат.

Осветление за баня

Осветлението за баня

Трябва да бъде разделено на три групи:

Горно осветление – то трябва да осигурява достатъчно ниво на осветеност в цялата площ на помещението. Обикновено вградените осветителни тела се използват за бани, тъй като улесняват постигането на същото осветление. Традиционно инсталиран в къщи, построени преди 90-те години, повърхностно монтираното осветително тяло над вратата е неефективно и донякъде старомодно.

Когато е необходимо да се сведе до минимум височината, която окаченият таван “изяжда”, но височината на вдлъбнатото тяло на осветителното тяло се превръща в ограничаващ фактор, монтажът на горни, тънки вдлъбнати LED осветителни тела и LED панели е добър вариант. осветление за баня.

Средна (работеща) – необходима за осветяване на зоната близо до огледалото. Такова осветление обикновено са аплици или лампи, разположени отстрани или над огледалото, а често се използват и огледала с вградено осветление. Този вид осветление е необходимо за удобни хигиенни и козметични процедури. Светлината от такива лампи трябва да е достатъчно ярка, но в същото време да не заслепява. подсветка огледално осветление

Долно осветление – в повечето случаи то е декоративно, а не функционално. Такова осветление може да бъде под формата на лампи или LED ленти, вградени в пода или стената. За такива източници на светлина преди всичко се налагат изисквания за високо ниво на защита срещу вода или те трябва да работят от източник на напрежение 12V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *