fbpx

Съвременни вани: Как да направите вашата баня уютна

Съвременни вани: Как да направите вашата баня уютна

by adminbacca |март 26, 2024 | Blogs
Независимо дали ремонтирате или изграждате баня, решението за ваната е от съществено значение. Не само трябва да се съобразите с множеството стилове, но и с важни практични аспекти, като размер, ВиК и достъпност.

Видът на материала за ваната може да повлияе на стила и бюджета на проекта. Ваната, плочките, боята, настилката и осветлението трябва да се синхронизират за релаксираща атмосфера. Така че, преди да изберете своята вана, вземете предвид вашите нужди и спецификите на вашия дом.

 

Какъв тип вана е подходяща

Има съвременни вани, които отговарят на всяка нужда, от класиката на миналото до изчистения съвременен дизайн. Ето видовете вани, които трябва да имате предвид, включително стилове на монтаж, допълнителни функции и материали.

Вградени вани

Вградените вани са предпочитани в домове, където пространството е от най-голямо значение. Понякога се добавят в ниша при ремонт на съществуващи бани или могат да бъдат част от ново разширение или дизайн на допълнителна, по-малка баня.

Този тип вани са зазидани от три страни. Те могат да бъдат комбинирани с душ, който може да се монтира централно или в двата края.

Въпреки че често се разглежда като семпло, но достъпно решение, нишата предоставя достатъчно възможности за стенна облицовка с плочки или панели, които да добавят нотка лукс. Баните с ниша рядко са големи, тъй като стандартната дължина е 150 см. Ако е необходима по-малка вана за съществуваща ниша, те, за щастие, не са трудни за намиране.

Комбиниране на вана и душ

Това е друг често срещан избор, особено за бани, твърде малки за отделна вана и душ. Комбинацията от вана и душ може да включва завеса за душ или стъклени врати. Монтирането на душ над вана в ниша е обичайна практика, но комбинацията от вана и душ може да бъде по-удобна, спестяваща място и по-лесна за инсталиране.

Друг тип комбинация от вана и душ предлага вана, параван от прозрачно безопасно стъкло и стенен панел. Всички лавици и хавлийници често са с акцент в хром или никел. В повечето случаи душ слушалката, както и смесителят, ще трябва да бъдат закупени отделно.

Свободностоящи вани

Свободностоящите вани са най-старият дизайн, датиращи от времето, когато металните и порцелановите вани все още са били често използвани. През последните години свободностоящите вани се възраждат и сега се нареждат сред най-популярните стилове.

Подобно на повечето модерни вани, днешните свободностоящи вани обикновено използват силна комбинация от акрил и фибростъкло (въпреки че все още се предлагат медни и чугунени варианти). Повечето свободностоящи вани могат да бъдат намерени в елегантни, заоблени стилове.

Свободностоящите вани са семпли, но обикновено не включват извод за смесител. Поради тази причина инсталирането на водоснабдяване и отходна канализация ще изисква внимателно обмисляне и планиране, за да се поддържа чист външен вид.

Вана с крачета

Смята се, че ваната с крачета датира от Холандия през XVIII век и че нейните богато украсени крака са вдъхновени от мотиви на китайски дракон. Тези вани отдавна са любими в класическите теми за бани, където се използват за впечатляващи централни елементи.

Много съвременни вани с крачета са акрилни, но по времето, когато този стил вана се е радвал на най-голяма популярност – края на XIX век, те са били направени от чугун, покрит с емайл. Чугунът има свойството да поддържа  температурата на водата след като се затопли, а ретро ваните с крачета могат да служат на поколения благодарение на своята издръжливост.

Тези висококачествени вани, обаче, обикновено тежат стотици килограми, което потенциално усложнява монтажа. Също така е от решаващо значение да проверите дали ваната с крачета включва отвори за смесител, особено при чугунени модели, които не могат да се пробиват.

Акрилни или чугунени, краката на ваните обикновено се предлагат в черни, месингови, бронзови, никелови, хромирани или бели покрития.

хидромасажни вани за баня | baccabg.com

Хидромасажни вани

За върховна релаксация е трудно да се намери по-добра алтернатива от вана с хидромасажни дюзи. Техните струи осигуряват насочен хидромасаж, който може да облекчи мускулната болка и напрежението и да премахне натрупания през деня стрес.

Основните проблеми с хидромасажните вани са цената и почистването. Те са по-скъпи и трудни за инсталиране и изискват повече усилия за почистване. Тръбите на хидромасажната вана трябва да се промиват многократно с мощни почистващи препарати и всяка дюза трябва да се изтърква ръчно. Изберете правилните почистващи препарати, за да избегнете повреда на функциите.

ъглови хидромасажни вани баня | baccabg.com

Ъглови вани

Както става ясно от името ѝ, ъгловата вана е предназначена предимно да се побере в ъгъла на помещението. Те обикновено изискват две поддържащи стени, въпреки че има варианти, които могат да бъдат вградени в повдигната платформа.

Обикновено с ширина между 140 см и 165 см, ъгловите вани оползотворяват отлично пространството. Въпреки това, те все пак са значително по-широки от повечето вани, което обикновено ги прави неподходящи за компактни пространства. Някои по-големи модели ъглови вани са достатъчно просторни за двама и често са оборудвани с релаксиращи дюзи.

Поради техния размер ъгловите вани обикновено са по-скъпи. Може да бъде предизвикателство да ги комбинирате с душ, така че душ кабината вероятно ще трябва да се инсталира отделно.

 

Видове материали за вана

Освен форми, размери, характеристики и монтаж, различните материали са съществени при избора на вана. Достъпни опции са фибростъкло, акрил и керамика.

Това са материали, които са сравнително порести, което означава, че абсорбират вода и изискват повече поддръжка. Материали като чугун и мед, които са много по-здрави и непорести, имат предимство да задържат топлината, което прави вашето време във ваната много по-приятно.

Ето какво още трябва да знаете за ваните от различни материи :

  • Ваните от фибростъкло са евтини и лесни за поддръжка, но не са най-издръжливият вариант. Фибростъклото е по-тънък, по-гъвкав материал, който може да създаде усещане за нестабилна повърхност. Също така е по-податлив на повърхностни пукнатини, драскотини и обезцветяване с течение на времето.
  • Акрилните вани са издръжливи, с много възможности за дизайн. Това е непорьозна и по-устойчива на надраскване опция от фибростъклото, но има всички други недостатъци на по-евтината алтернатива, включително изкривяване. Акрилните вани също са много по-скъпи от фибростъклото.
  • Основно предимство на чугунените и стоманени вани с порцеланов емайл е издръжливостта, като стоманата е по-достъпна от чугуна. Имайте предвид, обаче, че когато става дума за порцеланови вани, възможностите за дизайн са ограничени. Те често са по-тежки от други варианти от фибростъкло или акрил. Чугунените вани са и по-скъпи.
  • Лятите полимерни вани, като например култивиран мрамор, са подобни на плотове с масивна повърхност. Те са издръжливи, устойчиви на петна и се предлагат в различни цветове и форми. Въпреки че драскотините и петната са по-малко притеснение, пукнатините могат да са проблем, тъй като може да е невъзможно да се поправят без явни следи.

Има и някои специални материали за вана, като мед и камък. Те са много по-рядко срещани и по-скъпи, така че може да не ги намерите в магазините.

 

Заключение

При избора на идеалната вана за вашата баня, важно е да се обърне внимание на няколко аспекта, които ще гарантират вашата комфорт и удоволствие. Освен вида и материала на ваната, е препоръчително да я изпробвате предварително, за да се уверите, че размерът й е подходящ за вас и че материалът придава приятен допир. Оценете наличното пространство в банята си и изберете вана, която е подходяща за размерите и конфигурацията й. Вземете предвид и разположението на водопроводните тръби и канализация, за да гарантирате правилното инсталиране на ваната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.