fbpx

Blog Feature Left Sidebar

стъклени интериорни врати

Кои са различните видове стъкло и за какво се използват? – част 2

by adminbacca |декември 12, 2022 |16 Comments | Blogs | , ,

Продължаваме темата с най-често използваните стъкла в интериора и ще споделим снимки с някои от любимите ни примери.

GREY/ DARK/ BRONZE/ EMERALD/ SAPHYRE

тонирано стъкло

Тонираното стъкло е едно от мощните изразни средства, използвани като акцент в модерната архитектура. Палитрата на на фабрично тонираните стъкла е ограничена до синьо, зелено, кафяво и сиво. Възможно е оцветяване в други тонове, с нанасяне на подходящия фолиращ филм върху кристално стъкло. Дори най-смелите решения могат да бъдат балансирани и хармонични, стига да са добре премерени. Ключово в този подход е адекватното отношение към пространството и изразните средства, използвани в заобикалящата среда. Направете своя избор от разновидностите на тонирано стъкло и нанесете смел цветен щрих във вашия интериор.

тонирано стъкло | baccabg.com

 

Матираното стъкло се характеризира с ниска степен на прозрачност, постигната след химическа обработка от едната страна, която му придава сатениран ефект. Колкото по-отдалечена е дадена фигура от стъклото, толкова по-замъглен е силуетът й. Обратната страна на стъклото е гладка, вселдствие на което – с леко рефлектираща повърхност. Този тип стъкло намира широко приложение в интериора, тъй като разделя визурално пространствата и осигурява уединение, но същевременно с това ги обединява, пропускайки свободно преминаването на светлината.

 

Естественият мат (frosted) е най-широко разпространен. Получава се след обработка на стъкло Standard и има лек зеленикав отенък.

frosted ^

Satin deco ® by Guardian е разновидност на матираното стъкло, отличаваща се с безупречна белота. Има широко приложение в интериора, особено когато трябва да се избегне естественият зеленикав отенък на стандартното матирано стъкло Frosted. Кристано бялата повърхност е неутрална и се вписва лесно навсякъде.

Satin deco ^

 

SATIN GREY/ SATIN DARK/ SATIN BRONZE/ SATIN EMERALD/ SATIN SAPHYRE

Цветен мат

Custom frost е наименование, с което означаваме многото разновидности на матиращ ефект върху стъкло, освен естествен (frosted) и бял (satin deco), а именно: цветен (син, сив, зелен, кафяв) мат, както и частично матирано стъкло, при което определени зони от повърхността се оставят порзрачни. Цветното матирано стъкло се получава чрез химическа обработка на тонирани стъкла, или след облепването им с матиращо фолио. Популярно решение за стъклени интериорни врати и декоративни прегради.

Частично матираното стъкло се изработва по индивидуална заявка. Предварителна спецификация дефинира фигури или зони, които се облепват с предпазващ слой преди стартиране на обработката с цел в края на процеса да останат прозрачни. Подобен ефект може да се постигне върху стандартно прозрачно стъкло, чрез фолирането му с матиращ филм.

Ламинираното стъкло представлява свързани два или повече слоя обикновено флоатно стъкло с пластмасов вътрешен слой. Междинният слой задържа двата пласта стъкло свързани дори след счупването им и високата му якост предотвратява начупването на стъклото на големи остри парчета. Повече слоеве и по-дебело стъкло допълнително увеличават здравината. Това стъкло е с подобрени звукоизолиращи свойства и спира 99% от преминаващата ултравиолетова светлина. Ламинираното стъкло се използва обикновено при повишен риск от наранявания. Може да се изработи от слоеве закалено стъкло за максимална сигурност и здравина. Има различни видове ламинирано стъкло и всеки от тях – своето приложение. Използва се както в интериора, така и в екстериора, за изработка на врати и витрини, декоративни прегради, стъклени парапети, козирки , междуетажни конструкции от стъкло и т.н. Слепените слоеве могат да бъдат от стандартно прозрачно или тонирано стъкло, от стъкло с мат или принт между словете и др.

Палитрата с възможности на монохромния и полихромния принт е широко разнообразна. Може да отпечатате пълноцветно изображение, градиент, стилизирани фигури, повтаряеми мотиви, векторни обекти – границата е вашето въображение. Слепените пластове предпазват боята/принта, който остава запечатан между тях.

закалено стъкло

Кои са различните видове стъкло и за какво се използват? – част 1

by adminbacca |ноември 17, 2022 |7 Comments | Blogs | , ,

Темперирано или ламинирано, прозрачно, матово, тонирано – има различни видове стъкло и всеки от тях – своето приложение. В следващите редове ще разкажем в по-подробни детайли кои от тях се използват най-често в душ пространството и защо.

STANDARD

Закаленото стъкло е около 5 пъти по-здраво е от обикновено (флоатно) стъкло със същата дебелина. След изпичане при температура 700°C, се охлажда шоково, в следствие на което е повишената му якост. При много силен рязък удар се разпада на малки безопасни частици със заоблена повърхнина, за да се избегне порязване. Надписът tempered обикновено се поставя в близост до някой от ръбовете и служи за индикация, че изделието е минало през закалка. 

Standard е най-популярната разновидност на прозрачното закалено стъкло. Получава лек зеленикав отенък след изваждане от фурната. Има много широко приложение – в душ пространството, в интериора и екстериора, за изработка на душ кабини, врати, прегради, витрини, плотове за мебели и др.

Ако търсите бюджетно решение, но в същото време държите на качество и здравина – това е изборът за Вас.

 

CLEAR VISION

Clear vision е разновидност на прозрачното закалено стъкло, разработена с цел по-добър външен вид. Тук естественият зеленикав тинт на стандартното стъкло е избегнат, в следствие на което се получава кристална стуктура максимална прозрачност – на практика то е почти невидимо. Това свойство е особено ценно в сравнително малко помещение като банята, където допълнителното преграждане на пространството е желателно да не се натрапва визулано.

 

 

Clear vision е подходящо за интериори, решени в светли тонове или с преобладаващи цветове от топлата гама, които са предпоставка за още по-силното открояване на зеленикавия отенък на стандартното стъкло. За прегради с плъзгащи врати или системи от типа „хармоника“, при които няколко стъкла се събират едно зад друго, натрупването на специфичния отенък може да се избегне, като се ползва кристално прозрачно стъкло clear vision. Същото се отнася и за декоративни стъкла с топла боя или принт, при които от съществена важност е да не се компроментира цветово изображението/боята.

Заложете на стъкло clear vision ако красотатата и елегантността са приоритет за Вас.

 

 

SHOWER GUARD

 

Shower guard е устойчиво на замърсявания стъкло, създадено от американския гигант Guardian®. За разлика от множеството наподобяващи продукти, shower guard не е износващо се покритие на повърхността, а фабрична обработка на самия материал с доживотна гаранция от производителя. Инженерите на Guardian патентоват технология за третиране на порестата структура на стандартното стъкло с контролиран йонообмен. Резултатът е стъкло с повърхнина, абсолютно гладка на микроскопично ниво и съответно – недостъпна за варовика и химическите агенти.

Широко се прилага в характерни райони с т.нар. „твърда вода“. Разбира се, независимо от качеството на водата, душ зоната е пространство, подложено на ежедневните атаки на различни почистващи препарати. Залагайки на материал с гаранция за качество, решавате по елегантен и практичен начин този казус и може да се уверите сами, че стъклената преграда във Вашата баня ще съхрани красивата си визия дори след дългогодишна експлоатация.

Високите технологии не са само в смарт устройствата, които ползваме всеки ден – те вече са интегрирани в индустрията и се прилагат за усъвършенстване на конвенционалните строителни материали. Ако вярвате в устойчивото развитие и искате да инвестирате в интелигентно решение, доверете се на Guardian – и очаквате безкомпромисно качество в замяна.

 

стъклени парапети | baccabg.com

Парапет – ветробран

by adminbacca |октомври 14, 2022 |3 Comments | Blogs | , ,

GLASSUP extention railing

 

Добре дошли в бъдещето!

Това е най-новото предложение в областта на екстериорното проектиране: автоматизирана система за трансформиращи се парапети.

Изчистената визия на конвенционалния стъклен парапет е запазена, но с едно иновационно допълнение: метални колонки с механизъм за телескопично изтегляне, който повдига втори стъклен панел до височината на човешки ръст.

 

 

Достатъчен е само един жест, за да се задейства вграденият механизъм. Не е необходим силен натиск или ръчно повдигане на тежки стъкла. Конструкцията е лека, но устойчива. Носещите колонки са от алуминиеви профили, а същинската преграда – ламинирано закалено стъкло.

Прозрачните стъклени панели от  baccabg.com осигуряват визуален простор и откриват гледка към колната среда, като в същото време предпазват от лоши климатични условия.

При монтаж в градска среда служат като преграда пред шума и праха, които са значително намалени при вдигане на стъклото.

 

 

Проектирано за максимално улеснен и опростен монтаж, това решение позволява да оцените предимствата на продукта в кратък срок, независимо дали ще бъде инсталиран във вътрешен двор, на тераса, балкон или външна зона за сядане на ресторант.

Какво е предимството на удължителните парапети GLASSUP? Най-кратко казано – свободата на избор. Подвижната част на парапета може да се повдига или пуска. Въпрос на избор е дали стъклото на парапета да се спусне, за да се слеем с околната среда, или да се повдигне докрай, за да ни защити от лошо време. Какъвто и да е изборът, едно е сигурно. Закаленото ламинирано стъкло гарантира безопасност и отлична видимост, пропуска светлината и позволява да се насладите на красотата на гледката.

 

матални аксесоари за баня | baccabg.com

Метални аксесоари

by adminbacca |януари 4, 2022 |16 Comments | Uncategorized | ,

Аксесоарите помагат да обзаведете ежедневието си, но тяхната роля не се изчерпва само с това. Такива елементи също са създадени, за да допълнят интериора да служат като акцент.

Дизайнерските елементи в едно добре организирано пространство винаги правят впечатление и оставят усещане за изисканост и стил. Асортимента ни с поръчково изработени метални аксесоари за баня включва:

Помощни масички, рафтове и етажерки за съхранение
Държачи за хавлии
Закачалки за халати и кърпи
Стойка за четката за тоалетна
Поставка за тоалетна хартия

Тези елементи се изработват по поръчка от метални листове със защитно покритие, прахово боядисани по RAL. Може да бъдат поръчани в няколко стандартни размера или да се изработят съгласно подадена спецификация, по индивидуална заявка.

Характерната ортогоналност и еднаква височина на челата предполага подреждането на отделните елементи е в редове – резултатът е много изчистена и модерна визия със силно подчертана минималистичност.

метални аксесоари за баня от baccabg.com

moderna dush kabina

Как да изберем душ кабина

by adminbacca |ноември 15, 2021 |3 Comments | Blogs | ,

Съвременните норми и подходи за проектиране в жилищното строителство, особено когато става дума за градска среда, са ориентирани към растеж във височина, за сметка на застроената площ. Това е предпоставка за все по-компактни решения и все по-малки по площ помещения. Разбира се, в интериора на една баня това се усеща с пълна сила. Ето защо организацията на пространството е от съществена заначимост.

Инвестицията в модерна душ кабина/преграда/параван предлагана от baccabg.com  е един от начините да се оползотворят функционално и естетически даденостите на помещението.

Обособяването на суха зона в банята е не само модерно, но също така практично и елегантно решение, което спестява значително усилията за поддържане на комфорт и чистота. Когато не е възможно изцяло да се отдели мократа част от сухата, може да се заложи на частично преграждане, което да не позволява директен контакт на водата с обзавеждането.

Стъклата се изработват по поръчка и могат да се подберат размери, които са най-подходящи за конкретния случай.

Самата кофигурация като начин на отваряне/плъзгане/сгъване на вратичките, също подлежи на модификация – в зависимост от нуждите на ползвателя, а и различни особености и ограничения, наложени от даденостите на помещението.

В редовете по-долу ще споделим няколко общи ситуации с разполагане на обзавеждането и съответните практики и добри подходи за решаване на душ пространството.

Ъглово разположение с обзавеждане от едната страна

Подходящи решения: статичен параван, Г-образна душ кабина, преграда с отваряема врата, преграда с плъзгаща врата

душ кабина | baccabg.comмодерна душ кабинаГ-образна душ кабина от baccabg.com

Ъглово разположение с обзавеждане от двете страни

Подходящи решения: душ кабина тип “хармоника”, душ кабина с двойно плъзгане

душ кабина с двойно плъзгане

Разполагане на душа в дъното на помещението

Подходящи решения: статичен параван, преграда с отваряема врата, преграда с плъзгаща врата

модерни огледала за баня | baccabg.com

Огледалата и LED осветлението

by adminbacca |октомври 19, 2021 |19 Comments | Blogs | , ,

Кои са основните неща, които трябва да знаем за осветлението и как можем да увеличим усещането за простор у дома?

В следващите редове ще предложим няколко основни насоки.

Осветлението до голяма степен влияе на нивото ни на комфорт, спокойствие и изобщо цялостното настроение в пространството, което обитаваме. Видът на светлината, която преобладава във всяка една стая от жилището, трябва да бъде такава, че да не дразни очите и създава ненужно напрежение. Интересен и модерен акцент в интериора, съчетан с фунционалност и постигане на пространсвена дълбочина, са разбира се LED огледалата.

Освен с разнообразните си форми, размери и начини на подсветване, тези огледала имат и различни цветове: клиър (обикновено), сиво (графит) и кафяво (бронзе).

огледала за баняLED огледала

Над мивката в банята или тоалетката в антрето/спалнята, най-често се ползва клиър огледало с вградена светеща лента, като е най-откровено и подробно в отразяването на образа.

декоративно огледало | baacabg.comмодерно огледало за баня|baccabg.com

За декоративни огледала с по-неангажираща роля се прилагат и тонираните версии, които придават изисканост.

Стратегическото поставяне на големи по площ огледала на подбрани места, е популярен подход за визуално уголемявне на наличното пространство и създаване на усещане за дълбочина.

Някои от основните предимства на LED огледалата са:

  • Висока ефективност;
  • Мигновено стартиране;
  • Екологичност;
  • Много дълъг живот;
  • Устойчивост на температурни амплитуди и влага и др.

Какво всъщност стои зад абревиатурата LED? Light-Emitting Diode. Този вид крушки са далеч по-икономични и модерни в сравнение с добре познатото и морално остаряло конвенционално осветление. Освен това, пред нас стои цял спектър с възможности за избор на цветната температура – от 2000 до 10000К.

Това е т.нар. скала на Келвин. За средна стойност се приема числото 4000 – неутрална (бяла, дневна) светлина. С увеличаването на тази стойност се доближаваме до синия край на спектъра, или “студената” светлина. Този тип осветление, както и стойностите около бялата светлина, се считат за подходящи при проектирането на офис интериори и работни места. Психологически студената светлина повишава концентрацията и държи мозъка в работен режим.

Топлата светлина е на другия край на скалата и се измерва в стойностите под 4000К. Психологически носи усещането за уют, спокойствие и топлина. Точно това е и причината да бъде широко използвана в жилищния интериор, както и в хотели, СПА и заведения за пресъздаване на задушевна и релаксираща атмосфера.