fbpx

Кои са различните видове стъкло и за какво се използват? – част 2

стъклени интериорни врати

Кои са различните видове стъкло и за какво се използват? – част 2

by adminbacca |декември 12, 2022 | Blogs

Продължаваме темата с най-често използваните стъкла в интериора и ще споделим снимки с някои от любимите ни примери.

GREY/ DARK/ BRONZE/ EMERALD/ SAPHYRE

тонирано стъкло

Тонираното стъкло е едно от мощните изразни средства, използвани като акцент в модерната архитектура. Палитрата на на фабрично тонираните стъкла е ограничена до синьо, зелено, кафяво и сиво. Възможно е оцветяване в други тонове, с нанасяне на подходящия фолиращ филм върху кристално стъкло. Дори най-смелите решения могат да бъдат балансирани и хармонични, стига да са добре премерени. Ключово в този подход е адекватното отношение към пространството и изразните средства, използвани в заобикалящата среда. Направете своя избор от разновидностите на тонирано стъкло и нанесете смел цветен щрих във вашия интериор.

тонирано стъкло | baccabg.com

 

Матираното стъкло се характеризира с ниска степен на прозрачност, постигната след химическа обработка от едната страна, която му придава сатениран ефект. Колкото по-отдалечена е дадена фигура от стъклото, толкова по-замъглен е силуетът й. Обратната страна на стъклото е гладка, вселдствие на което – с леко рефлектираща повърхност. Този тип стъкло намира широко приложение в интериора, тъй като разделя визурално пространствата и осигурява уединение, но същевременно с това ги обединява, пропускайки свободно преминаването на светлината.

 

Естественият мат (frosted) е най-широко разпространен. Получава се след обработка на стъкло Standard и има лек зеленикав отенък.

frosted ^

Satin deco ® by Guardian е разновидност на матираното стъкло, отличаваща се с безупречна белота. Има широко приложение в интериора, особено когато трябва да се избегне естественият зеленикав отенък на стандартното матирано стъкло Frosted. Кристано бялата повърхност е неутрална и се вписва лесно навсякъде.

Satin deco ^

 

SATIN GREY/ SATIN DARK/ SATIN BRONZE/ SATIN EMERALD/ SATIN SAPHYRE

Цветен мат

Custom frost е наименование, с което означаваме многото разновидности на матиращ ефект върху стъкло, освен естествен (frosted) и бял (satin deco), а именно: цветен (син, сив, зелен, кафяв) мат, както и частично матирано стъкло, при което определени зони от повърхността се оставят порзрачни. Цветното матирано стъкло се получава чрез химическа обработка на тонирани стъкла, или след облепването им с матиращо фолио. Популярно решение за стъклени интериорни врати и декоративни прегради.

Частично матираното стъкло се изработва по индивидуална заявка. Предварителна спецификация дефинира фигури или зони, които се облепват с предпазващ слой преди стартиране на обработката с цел в края на процеса да останат прозрачни. Подобен ефект може да се постигне върху стандартно прозрачно стъкло, чрез фолирането му с матиращ филм.

Ламинираното стъкло представлява свързани два или повече слоя обикновено флоатно стъкло с пластмасов вътрешен слой. Междинният слой задържа двата пласта стъкло свързани дори след счупването им и високата му якост предотвратява начупването на стъклото на големи остри парчета. Повече слоеве и по-дебело стъкло допълнително увеличават здравината. Това стъкло е с подобрени звукоизолиращи свойства и спира 99% от преминаващата ултравиолетова светлина. Ламинираното стъкло се използва обикновено при повишен риск от наранявания. Може да се изработи от слоеве закалено стъкло за максимална сигурност и здравина. Има различни видове ламинирано стъкло и всеки от тях – своето приложение. Използва се както в интериора, така и в екстериора, за изработка на врати и витрини, декоративни прегради, стъклени парапети, козирки , междуетажни конструкции от стъкло и т.н. Слепените слоеве могат да бъдат от стандартно прозрачно или тонирано стъкло, от стъкло с мат или принт между словете и др.

Палитрата с възможности на монохромния и полихромния принт е широко разнообразна. Може да отпечатате пълноцветно изображение, градиент, стилизирани фигури, повтаряеми мотиви, векторни обекти – границата е вашето въображение. Слепените пластове предпазват боята/принта, който остава запечатан между тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.