fbpx

Практични решения за голяма баня: Как да я подредим удобно

стилна душ кабина | baccabg.com

Практични решения за голяма баня: Как да я подредим удобно

by adminbacca |май 14, 2024 | Blogs

Банята е много повече от място за хигиена. Тя е оазис на спокойствието, където можем да се отпуснем и да се заредим с енергия за деня. За да се радваме напълно на това пространство, е важно да го проектираме така, че да съчетава функционалност и красота.

Функционалност на първо място

На първо място, тя трябва да осигурява комфорт по време на хигиенни дейности. Ето защо трябва да се съобразим внимателно с размера на оборудването и адаптирането му към нуждите на членовете на домакинството, както и с подходящото осветление, необходимо за бръснене и гримиране. Ако разполагаме с голяма баня, аранжиментите могат да бъдат разнообразни и да предлагат много възможности. Можем да направим зона, предназначена за релакс или дори мокро помещение. По този начин банята не само ще се превърне в място, където хората се наслаждават на почивка, но и ще радва с дизайна си.

Проектиране на голяма баня

По-голямото пространство ни насърчава да експериментираме с неговия декор и изглежда по-лесно за завършване от по-малка стая. Донякъде е вярно, но трябва да бъдем предпазливи. Стилът на една голяма баня трябва да е съобразен с декора на другите стаи в дома ни. Ако целият апартамент или къща е с модерен дизайн, изборът на рустикален стил за банята няма да е подходящ.

При подреждането на по-голяма стая може да попаднем в капан. Въпреки че има много място, трябва да внимаваме да не поставим твърде много оборудване и декорации там. Дори и с просторна баня може да се окаже, че декорът е претоварен и завладяващ. Струва си да се запази просторът, който предлага по-голямата баня.

Голямата модерна баня се отличава с нежно разделяне на пространството на полезни зони. Поставянето на стени се избягва, вместо това можем да изберем промяна на шарката на плочките или поставяне на лист стъкло.

Създайте мечтана баня

Първото нещо, за което трябва да помислим, е проектът. Без него няма да можем да използваме напълно потенциала на интериора. Планът за действие е основен. И така, какво трябва да включва такъв проект? Първо, трябва да вземем размерите на банята и да я начертаем на лист хартия или в компютърна програма, след което можем да добавим последващи елементи. Чертежът започва с обозначаване на използваеми площи. Трябва да има тоалетна зона, с тоалетна чиния и мивка.

Душ пространство | baccabg.com

Втората зона е зоната за къпане. На този етап можем да уточним дали желаем да имаме голяма баня с вана и душ кабина или ще пасне само душ кабина или вана. Ако все още ни остава достатъчно място, можем да помислим за създаване на зона за релакс.
След като имаме основния санитарен фаянс на плана, можем да видим колко място остава за мебелите за баня. Веднага можем да го нарисуваме на местата, където искаме да ги поставим. С просторните бани можем да разчупим обичайния модел и не е нужно да се ограничаваме до обикновените рафтове за баня. Добро предложение е мебелите за баня по поръчка да заемат цялата стена. Този вид система може да осигури много рафтове и шкафове, така че да не се налага да поставяме други мебели за съхранение в банята.

Друга стъпка при създаването на такъв проект ще бъде уточняването какви довършителни материали ще се използват за пода и стените. Повечето хора все още избират керамични плочки, но водоустойчивите тапети или екзотичното дърво също работят добре. Когато планираме декора, трябва веднага да помислим и за осветлението. Голяма баня с прозорец ще осигури изобилие от естествена светлина през деня. Въпреки това зоната около огледалото над мивката трябва да бъде допълнително осветена. Освен това финото и релаксиращо осветление ще бъде полезно в зоната за релакс. Топлите прожектори ще позволят по-бърза регенерация.

Санитарен фаянс в голяма баня

Голямата баня ни насърчава да експериментираме малко повече. Това важи и за дистрибуцията на съответните санитарни изделия. До стената можем да поставим вана или душ кабина, а до друга стена – умивалник. Ако обаче банята е много голяма, може да се окаже, че ни остава твърде много свободно пространство в центъра. Ако банята е с площ над 10 кв.м, можем да я разглеждаме като мокро помещение.

Когато става въпрос за мокро помещение, към неговото проектиране се подхожда по различен начин, отколкото при обикновена баня. В допълнение към основното оборудване и мебели за баня, може да има място за шезлонг или големи растения. Резултатът ще бъде по-добър, ако банята има прозорец с хубава гледка. Ако е голяма таванска баня, бихме могли да използваме и потенциала на прозореца.

Когато става въпрос за мокри помещения, санитарният фаянс може да бъде поставен във фокусна точка. Красивата вана ще бъде истински акцент. Може да бъде поставена самостоятелно в центъра или да я отделим със стена от стилна душ кабина. Тук няма да има строго разделение на зони, но ако планираме добре разпределението на оборудването, банята може да изглежда още по-голяма.

Душ кабина и параван за баня | baccabg.com

Голяма баня с вана и душ кабина – няма място за дилеми

Голямата баня предоставя свобода за творчество и възможност за съчетаване на различни елементи, които отговарят на нашите нужди и предпочитания. Ваната и душ кабината са две от основните компоненти, които могат да съществуват заедно в една просторна баня. И вместо да се притеснявате за избора между тях, можете да насладите на двете и да създадете идеалната комбинация.

Akrilni vani | baccabg.com

Вана

Ваната е символ на релаксация и уют. Това е място, където можем да се отдадем на пълна релаксация. Ваните са на разположение в различни размери и стилове, което ни позволява да изберем тази, която най-добре отговаря на нашите предпочитания. От класическите фристенд вани до вградените вани с модерни и изчистени линии, възможностите са безкрайни. Тя може да бъде оборудвана с хидромасажни или въздушни дюзи, които добавят допълнително изживяване от ваната.

Душ кабина тип хармоника | baccabg.com

Душ кабина

Душ кабината, от своя страна, предлага практичност и функционалност. Тя е идеалното решение за бързото сутрешно освежаване или за хората, предпочитащи душа пред ваната. Модерните душ кабини са оборудвани с различни функции и опции. Душовите панели предлагат разнообразие от водни струи и режими, които могат да се адаптират според нашите предпочитания. Термостатичните смесители гарантират стабилна температура на водата и предпазват от внезапни промени. И не забравяйте LED осветлението, което може да създаде специално атмосфера и да добави допълнителна наситеност във вашата баня.

Какво ще кажете за цветовете и материалите?

Независимо каква стая подреждаме, трябва да помним, че изборът на цветове оказва огромно влияние върху начина, по който възприемаме мястото. Когато става въпрос за големи бани, не е нужно да се притесняваме за цветовете, които могат оптически да намалят пространството. Това означава, че можем да заложим както на светли, така и на по-тъмни нюанси. Освен това имаме много възможности, когато става въпрос за довършителни материали. Гладките, шарени и текстурирани плочки ще работят добре, а матовите и лъскавите модели също ще изглеждат страхотно.
След като използваемите площи са планирани, можем да измислим начина за финото им разделяне. Тук могат да помогнат различни довършителни материали. Например в зоната за отдих дървото може да бъде доминиращият материал, придавайки на интериора усещане за уют. От друга страна, около зоната за къпане могат да се поставят каменни или керамични плочки.

Магията на аксесоарите в голяма баня

Ако не бяха аксесоарите, големият и просторен интериор можеше да изглежда студен и празен. Именно декорациите придават уникален характер на аранжировката. Препоръчително е да не избирате много силни цветове за пода и стените, аксесоарите трябва да имат по-ясен цветови акцент. Яркият цвят ще добави енергия и свежест в банята. Цветните акценти могат да бъдат под формата на свещи, вази, фигурки, саксии и кърпи или килим в зоната за релакс. Така че има от какво да избирате. Аксесоарите имат това предимство, че в бъдеще, когато членовете на домакинството желаят да сменят декора, няма да се налага да извършват сериозен ремонт. Всичко, което трябва да направят, е да сменят декорациите; различен цвят или модел незабавно ще направи банята да изглежда напълно променена.

Важно

В заключение, голямата баня с вана и душ кабина предоставя ни най-доброто от два свята. Това ни дава възможност да се насладим на релаксиращи моменти във ваната и същевременно да се възползваме от функционалността на душ кабината. Отличната комбинация от комфорт, практичност и стил прави тази опция безспорен избор за големите бани. Не трябва да има място за дилеми, когато можем да си позволим най-доброто от двата свята в нашата собствена спокойна и функционална баня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.